Харчування під час вагітності: які його особливості?

Просмотров: 318
Харчування під час вагітності: які його особливості?

Вагітність – це прекрасна, але й надзвичайно складна пора, коли жінка відповідальна не лише за себе, а й за майбутню дитину.

Что такое кольцевая лампа со штативом, диаметром 45 сантиметров и как ее выбрать. БЕСПЛАТНАЯ КОНСУЛЬТАЦИЯ от экспертов рынка кольцевого света 24/7. Звоните +38 (050) 418-04-04.

Вагітність – це прекрасна, але й надзвичайно складна пора, коли жінка відповідальна не лише за себе, а й за майбутню дитину.

Вона має пам’ятати, що від її харчування напряму залежить стан плоду, його розвиток. Що треба їсти, чи варто змінювати свій раціон? Ці питання турбують багатьох вагітних жінок.

Неправильне харчування під час вагітності

Часто майбутні мами, через незнання, відсутність досвіду чи з інших причин, харчуються неправильно. Поширеними помилками вагітних у цьому питанні є:

  • Недостатня або надлишкова кількість вживаної їжі (шкідливими є обидві ситуації).
  • Неправильне співвідношення необхідних компонентів харчування.
  • Погана якість продуктів, які вживає жінка.

Чому ж неправильне харчування під час вагітності є шкідливими? Воно викликає такі проблеми, як пізній токсикоз, невиношування (передчасні пологи та викидні, оскільки через неправильне харчування плацента не може нормально розвиватися), анемія, затримка внутрішньоутробного розвитку плоду.

Оптимальне харчування для майбутніх мам

Повноцінне харчування будь-якої людини, не лише вагітної жінки, повинне містити баланс білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин та рідини. Білки – це головний будівельний матеріал, який необхідний плоду. Тому вагітна обов’язково повинна їсти м’ясо, яйця, пити молоко, але, звісно, в помірній кількості.

Білків слід вживати не менше 100-120 г на добу, половина з них має бути тваринного походження. Краще віддавати перевагу нежирним сортам м’яса та риби, кисломолочним продуктам, їсти хоча б одне яйце на день.

Добова норма вуглеводів для вагітної жінки – 350-400 г. Краще отримувати їх з висівкового хліба, круп, овочів, фруктів, ягід, а не з цукру, солодощів та випічки.

Жирів майбутнім мамам треба вживати близько 80 г на добу, зокрема рослинного походження – 15-30 г. Корисною є соняшникова, оливкова, кукурудзяна олія, можна вживати в обмежених кількостях вершкове масло. А ось маргарин, сало, замінники вершкового масла необхідно виключити з раціону вагітної.

Вітаміни та харчування

Вітаміни дуже важливі для вагітної, вони забезпечують нормальний перебіг біохімічних та фізіологічних процесів в її організмі й нормальний розвиток плоду. Краще отримувати їх з корисної та поживної їжі. Вітамін Е регулює внутрішньоутробний розвиток малюка, його можна отримати з рослинних олій, печінки, яєць, круп, бобових, горіхів.

Вітамін С зміцнює та стимулює імунну систему, його багато у цитрусових, чорній смородині, ківі, яблуках, болгарському перці.

Вітаміни групи В зміцнюють м’язові волокна, вони необхідні для нормального функціонування нервової, травної, серцево-судинної системи плоду. Вітаміни В є в рисі, борошні, печінці, нирках, серці тварин.

Вітамін А необхідний для нормального розвитку плаценти, він є в овочах та фруктах жовтого, помаранчевого та червоного кольорів (у абрикосах, персиках, помідорах, гарбузові, дині, моркві), а також у петрушці, капусті.

Вітамін D є важливим для формування кісток та скелету дитини. Його джерело – риба, молочні продукти, яйця, а також сонячне світло.

Скільки рідини повинна випивати вагітна жінка?

Поширена проблема серед вагітних жінок – схильність до набряків. Саме тому її часто цікавить питання – скільки рідини на день можна та доцільно випивати?

Лікарі стверджують, що добова норма рідини для вагітної – 2-2,5 л на день, при цьому половина з цієї кількості повинна потрапляти до організму через їжу. Суто рідини майбутня мама має випивати 1-1,2 л на добу, а якщо в неї є схильність до набряків – 700-800 мл (3-4 склянки).

Сьогодні все більше у світі говорять про те, наскільки важливо правильно та збалансовано харчуватися. Здорова їжа попереджає виникнення багатьох хвороб, а особливо важливою вона є у період вагітності, коли жінка відповідає не лише за себе, а й за плід, який розвивається всередині неї.